Friday, December 19, 2014

Noxxa oven

Nak syer pasal oven from amway...noxxa.
Oven bread maker ni akak beli dah lama.Tahun 2012 kalau tak silap.Ni product Amway  sebenarnye.
Utk buat keputusan beli oven ni makan masa yg agak lama jugak la, harga dia kalau tak silap around RM700 ke RM800...tak berapa nak ingat sangat.
Sebelum beli dah pegi tengok demo utk oven ni.Memang senang kalau nak buat doh utk roti atau pizza atau donnut.Confirm jadi...hehehe.Kalau tak caya tengok gambar kat bawah ni.



Ada cara utk resepi doh....kita kena ikut susunan dan bahan yg digunakan...mudah sangat.
Bila dah jadi doh..kita boleh je buat fesyen roti apa yg kita nak....sebiji macam kat kedai roti rupa dia.
Oven ni boleh jugak utk membakar.Tapi tak sesuai utk panaskan makanan k...bukan macam microwave.
Pernah jugak la bikin biskut chips more .......
Kira puas hati beli oven ni.
Utk hiasan kat atas oven tu.......tu sebenarnye motivasi....boleh je nak simpan penimbang tu dlm kabinet..tp di susun atas oven tu supaya dtg idea idea utk membakar....hahahaaa.

Kalau perasan ada frame kat belakang tu....frame tu dah serek nak gantung..dulu masa kat rumah lama frame tu jatuh terhempas ke bwh....org kata frame yg gantung kat dinding rumah tu ada jangka hayat...satu masa dia akan jatuh kebawah...betul.ke.....hehheeee...
Layan foto kat bwh ni ye....semuanye menggunakan oven bread maker noxxa from amway ni.

Ni sheperd pie



Puding roti berkrim





Puding roti berkrim

Pagi yg hening ni....no breakfirst beli beli ok....aku guna kan roti yg tak habis utk buat puding roti...senang je..semua org tau bahan yg diperlukan.
Fresh full milk yg tinggal sikit tu aku tuang dlm mangkuk,tambah sikit esen vanilla, gula and sebiji telur. Kacau sebati je   tak perlu nak keluarkan pemutar bagai.
Disebabkan aku guna mangkuk kaca utk bakar so tak perlu sapu mentega pun.
Utk hiasan...aku letak chery hijau and choc chip...ini disebabkan anak aku tak suka makan kismis dgn roti . Bakar 30 min 180c.
Ni gambar dah siap bakar.mudah kan...heheheee.....ni pun aku dah try banyak kali..first buat dulu hangus rentung bakar pakai pemanggang ajaib..sebab api besar kot...tak pandai agak.

Nak sedap..makan dgn sos puding..cerita pasal sos puding ni...akak nak nasihatkan...jgn ikut resepi yg ado ado...hehehe....bukan apa ...2 sudu tepung puding tu membazir sangat....banyak bila dah siap masak.
Caranye senang je...kalau 7 keping roti...agak agak la sos tu...
Masuk kan 1 sudu tepung kastard cukup..tuang sikit susu cair...tuang sikit air and gula 2 sudu kecik ..sedikit essen vanilla.kacau hingga sebati.bila dah agak agak sedang elok kepekatan nye tutup api.
Banyak kali gak akak fail buat sos puding ni dulu...kes tak pandai agak jugak.maklum la..akak ni bukan mahir memasak...selalu cuba cuba ikut resepi kat google. Tu la org kata belajar dr kesilapan..tepung kastard tu boleh hasilkan banyak sebenarnye.
So.....jemput makan ye cik suami and anak anak.